top of page

Alimentația sănătoasă la copii: Cum să introduci legumele în dieta lor zilnică

Ianăș Radu Adrian


Alimentația sănătoasă la copii

Te intrebi cum sa introduci legumele in dieta copilului? La inceput, este bine sa pregatesti feluri de mancare monocomponente, adica dintr-un singur produs. Poti alege morcovii, precum majoritatea parintilor, insa o optiune la fel de buna o reprezinta dovlecelul, broccoli sau cartoful.


Este absolut necesar sa fie spalate bine si fierte inainte de a le pasira. Nu adauga sare sau zahar in primele mancaruri. Gustul natural al legumelor este pentru cel mic total suficient.

In primele supe poti introduce in plus legume precum patrunjelul, telina sau dovleacul, insa fara sare si condimente, pentru a nu irita burtica si a evita balonarea.

Nu uita sa alegi legume cu origine cunoscuta si de incredere pentru alimentatia copilului tau. Cel mai bine este ca micutul sa primeasca legume de sezon de la ferme ecologice sau de la un fermier cunoscut.



Adauga treptat cate o leguma noua in meniul copilului, povestindu-i istorioare hazlii si informative despre beneficiile pe care aceasta le aduce pentru ca el sa creasca mai repede mare si sanatos.

Pregateste legumele in forme interesante (bastonase, cercuri, inimioare) pentru a-i trezi curiozitatea si interesul. Fa legumele distractive. Configurarea figurinelor din legume si portionarea lor in bucatele mici vor fi de ajutor in incurajarea primei degustari.

Asezoneaza preparatele lui preferate cu mancaruri de legume, toppinguri de legume si salate. Lasa-l sa experimenteze si sa guste din bolurile cu legume care insotesc preparatul principal.


Nu il forta sa termine toate legumele din farfurie. Incearca noi modalitati de preparare a legumelor pe care le-a refuzat pana ce vei gasi una care ii place. Ofera-i legumele gratinate sau impreuna cu un sos care le face mai gustoase.

Profita de influenta prietenilor indrazneti care primesc legume la gustare sau cina sau de modelele si personajele din carti, desene animate si filme care consuma legume pentru a fi mai curajosi sau inteligenti.


Alimentația sănătoasă la copii

Da-i un exemplu bun. Consuma tu mai intai legumele pe care i le recomanzi. Si nu renunta la primul refuz al copilului. Tine mereu la indemana legume spalate si taiate pentru momentul cand isi va dori o gustare rapida, sanatoasa si fresh.

Dupa ce mai creste, ia cu tine copilul la piata sau magazin si alegeti impreuna legumele pe care le veti gati sau consuma crude, ca atare.

Lasa-l sa te "ajute" la spalarea, felierea, tocarea si pregatirea legumelor pentru gatire. Copiii sunt mai predispusi sa consume o mancare la pregatirea careia au contribuit si ei.

De fiecare data cand a ales un fruct sau o leguma, intreaba-l cum ar dori sa fie preparat si cautati retete impreuna. Acest lucru va transforma intregul proces intr-o experienta distractiva pentru intreaga familie. Independenta si autonomia deciziilor este preferata de cei mici.



Rasplateste comportamentele bune pe care ti le doresti cu o lauda, o incurajare sau un desert preferat. Aplica regula "doar o imbucatura" pentru a-l face sa incerce ceva nou.

Incearca sa faci un plating bun: aseaza legumele sau fructele cat mai spre exteriorul farfuriei, eventual decupeaza-le in forme amuzante - cum ar fi un chip zambitor. Foloseste o paleta diversificata de culori in farfurie prin combinarea legumelor si fructelor proaspete pentru a face mancarea mai apetisanta vizual.


Inventeaza povesti in care copilul este eroul care castiga batalia cu monstrul cu ajutorul legumelor fermecate care ii dau curaj si putere.

Daca nu vrei sa devina mofturos, nu il obisnui cu gustul dulciurilor rafinate si al alimentelor junk-food si fast-food inainte de a prinde gustul legumelor si fructelor.



In ceea ce priveste cruditatile, incepe cu pasi mici, introducand legumele ca gustare intre mese, nu la mesele principale. Cand e flamand va manca ceea ce are la indemana. Tu ai grija sa aiba acces la cips-urile din legume proaspete.

Portiile mici, exemplul personal si expunerea repetata sunt elemente-cheie in acest demers. Un meniu diversificat zi de zi este cheia starnirii interesului pentru nou.



Fa legumele mai usor de mancat sau rontait schimbandu-le textura si pregatind in casa chipsuri de legume coapte (cartof dulce, pastarnac, morcov) la cuptor, cu putin ulei si sare. Adauga arome naturale, condimente si sosuri pentru a le face mai gustoase. Daca ai pregatit o salata, uleiul de masline cu lamaie si suc de portocale poate fi un dressing care sa schimbe in bine perceptia.


Dati legumelor nume amuzante si personalizate si jucati-va cu ele. De la a avea alimentele in apropiere la a le mirosi si a interactiona direct cu ele - a le atinge, a le introduce in gura, a le gusta si manca, copilul parcurge pas cu pas treptele catre o mancare noua prin "metoda senzoriala de joaca cu alimentele la domiciliu".


Nu lasa sa treaca nicio zi fara un "Smiley" de smantana desenat in castronul cu supa crema, fara un zambet din ardei rosu peste friptura, fara doi ochi de masline, un nas de morcov si o gura de gogosar pe piureul de cartofi.


Nu renunta la primul refuz. Copiii au gusturi si preferinte schimbatoare. Este posibil sa fie nevoie de pana la 15 incercari (dar uneori mai multe!) inainte ca cel mic sa aleaga sa manance un fel nou. Asa ca, ofera-i alimentul ori de cate ori il aveti la masa.

Daca e posibil, cultiva o mica gradina cu legume pe care copilul sa le ingrijeasca, ude si culeaga impreuna cu restul familiei. Chiar si plantele aromatice sau tomatele mini cultivate in ghiveci pe balcon sunt un bun inceput.



O spun in final, desi cu asta ar trebui inceput: preferintele alimentare ale copilului tin de formarea si educarea gustului, proces demarat chiar din timpul vietii intrauterine, in functie de alimentele pe care le consuma mama in timpul sarcinii.

 
 
 

Comentários


SwimKids

bottom of page